[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tijdens de wintermaanden zijn handschoenen en een paar warme sokken absoluut geen overbodige luxe. Zeker als je last hebt van een gevoelige huid is het verstandig om je goed in te pakken als je naar buiten gaat. De combinatie van de kou en je huid kan namelijk leiden tot wintertenen en winterhanden. Kom er in deze blog achter wat wintertenen en winterhanden precies zijn, hoe het kan ontstaan, wat de symptomen zijn en hoe je ervan afkomt.
[/vc_column_text][vc_column_text]
Wat zijn wintertenen en winterhanden?
Wintertenen en winterhanden, ook wel perniones genoemd, ontstaan dus bij de combinatie van kou en je huid. Perniones is een abnormale reactie van je huid als deze in aanraking komt met de kou van buiten. Er ontstaan roodblauwe bulten op de huid. Deze bulten komen het meest voor op de voeten en de handen, maar kunnen ook op andere lichaamsdelen ontstaan. Wintertenen en winterhanden zien er uiteraard niet fijn uit en kunnen hinder veroorzaken in het dagelijks leven. Gelukkig is het een onschuldige aandoening die na twee tot drie weken vanzelf weer verdwijnt. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Oorzaken van wintertenen en winterhanden
Aan de oorzaak van wintertenen en winterhanden kunnen we helaas weinig doen. Normaal gesproken reageert je huid op kou door de bloedvaten te vernauwen. Zo kunnen ze de warmte vasthouden en de temperatuur van het lichaam reguleren. Na het vernauwen, verwijden de bloedvaten weer om te zorgen dat de bloeddoorstroming op gang blijft. In het geval van wintertenen of winterhanden passen de bloedvaten in de huid zich niet goed aan aan de temperatuur. De grote bloedvaten in de huid vernauwen, terwijl de kleine bloedvaten uitzetten. Hierdoor ontstaat een bult die een roodblauwe kleur kan hebben.
Waarom de ene persoon wel last heeft van wintertenen en winterhanden en de andere niet, is niet bekend. Feit is dat iedereen last kan krijgen van perniones. Wel zijn er groepen waarbij het risico op perniones hoger is, bijvoorbeeld:
- Mensen die familieleden hebben met perniones.
- Mensen die vaak buiten in de kou zijn.
- Mensen die roken.
- Mensen met een laag lichaamsgewicht.
- Mensen met te kleine schoenen of strakke kleding.
Vaak buiten in de kou te vinden? Dan maak je meer kans op wintertenen en winterhanden
Ook hebben vrouwen in het algemeen een grotere kans op winterhanden of wintertenen. Vooral vrouwen die onder hun normale gewicht zitten zijn er gevoelig voor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
De symptomen
Je kunt perniones herkennen aan de roodblauwe bulten op je lichaam, gloeiende tenen, gezwollen tenen en dikke rode tenen. De bulten zijn vaak pijnlijk en kunnen bij warmte gaan gloeien. Jeuk door kou is ook een symptoom van perniones. Soms ontstaan er op of rond de bulten kleine, rode wondjes.
Een ander symptoom kan zijn dat jij het gevoel hebt dat je warme of gloeiende voeten en/of handen hebt, maar dat iemand anders je voeten en/of handen juist heel koud vindt aanvoelen. De klachten verdwijnen vaak vanzelf binnen een paar weken, maar kunnen ook snel weer terugkomen als het buiten weer kouder wordt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Tips om de klachten te verlichten
Heb je last van gezwollen tenen of winterhanden? Dan kun je hier iets tegen doen. Je kunt…
- …het getroffen lichaamsdeel voorzichtig masseren om de doorbloeding te stimuleren.
- …paracetamol slikken als je last hebt van erge pijn.
- …de getroffen plekken zoveel mogelijk ontsmetten.
- …bij ernstige klachten vaatverwijdende zalf vragen op doktersrecept
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Tips om de klachten te voorkomen
Heb je nog geen wintertenen of winterhanden? Gelukkig! Met de volgende voorzorgsmaatregelen zorg je dat het zo blijft.
-
- Blijf binnen bij extreme kou en vermijd temperatuurwisselingen.
- Ga je toch naar buiten? Trek dan warme kleding aan die goed ademend en je dus niet zweterig maakt.
- Houd je handen en voeten warm door middel van handwarmers en voetenwarmers.
- Zorg dat je kleding niet te strak zit. Dit kan ervoor zorgen dat je bloedsomloop wordt verhinderd. Ook te strakke schoenen zijn niet wenselijk.
- Draag geen natte kleding. Heb je vaak last van zweterige voeten? Dan is het verstandig om meerdere keren per dag van sokken te wisselen.
- Ben je buiten, blijf dan niet te lang stilzitten of stilstaan. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding.Twijfel je of je last hebt van wintertenen of winterhanden? Neem dan gerust contact op met ons. Op deze manier kunnen we samen naar de beste oplossing zoeken.
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”5074″ img_size=”medium”][vc_single_image image=”5073″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]