Wanneer je een sportblessure hebt, betekent dit vaak dat je rust moet nemen. Hoe langer je er mee doorloopt, hoe langer het herstel zal duren. Het herstel van een blessure kan namelijk enige tijd duren en ook de nodige pijn veroorzaken. Om het herstel te voorspoedigen en de pijn te verplichten kun je gebruik maken van warmte pads. In deze blog vertellen we wat deze doen en hoe en wanneer je ze het beste kunt gebruiken.
Wat te doen bij een sportblessure?
Jaarlijks worden er meer dan één miljoen blessures veroorzaakt tijdens het sporten. Een groot aantal, wat met zorg moet worden behandeld. Om te onthouden wat je moet doen wanneer een sportblessure optreedt kun je het ezelsbruggetje ‘RICE’ gebruiken. Dit staat voor Rust, Ijs, Compressie en Elevatie.
Zodra je last krijgt van een blessure tijdens het sporten, is het belangrijk dat je meteen stopt met de beweging. Wanneer je doorgaat met sporten, zal de blessure alleen maar erger worden en het herstel langer duren. Neem dus rust en leg niet teveel druk op het deel van je lichaam met de blessure.
Vervolgens is het goed om de blessure meteen te koelen met ijs. Hierdoor vermindert de zwelling en wordt de pijn verlicht. Leg het ijs niet direct op de huid maar wikkel er een doek omheen. Dit kun je blijven doen tot ongeveer twee dagen. Hierna kun je compressie uitvoeren, door middel van een drukverband. Doe dit niet te strak zodat de zwelling kan verminderen.
Tot slot is het belangrijk om de blessure omhoog te houden. Dit is elevatie en vermindert de bloedtoevoer, waardoor de zwelling minder wordt. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je been wanneer je een enkel- of kuitblessure hebt.
Warmte pads of ice packs?
Na het ontstaan van de blessure is het belangrijk om deze te koelen met ijs. Na enige tijd kun je het ice pack vervangen door een warmte pad. Er bestaat soms nog enige verwarring over wanneer je een blessure nu moet koelen of warm houden.
In de eerste 24 tot 48 uur na een ongeval is het beter om te koelen. Dit komt doordat het koelen de eerste pijn verzacht door de bloedtoevoer te beperken. Daarna kun je beter een warmte pad gebruiken. Die ontspant het geblesseerde deel van het lichaam en versnelt het herstel.
Gebruik warmte pad
Maar hoe kun je warmte pads nu het beste gebruiken? Een warmte pad ook wel hot pack genoemd is een zakje met water en natriumacetaat. Warm de pad op in een pan met heet water. De warmte pad kan ongeveer 54 graden warm worden. Leg deze vervolgens op de sportblessure en laat deze net zo lang zitten tot het is afgekoeld. De warmte biedt ontspanning en verlichting van de pijn aan gewrichten en spieren.
Heb je vragen over het gebruik van een warmte pad bij een sportblessure? Of wil je meer informatie over dit product? Neem dan gerust even contact met ons op.