Van nature zijn mensen niet goed bestand tegen kou. De eerste mensen evolueerde in warme gebieden als Afrika en Azië. In deze gebieden met hoge temperaturen liep men naakt rond. Later ging men zich verspreiden naar koudere gebieden, bijvoorbeeld Europa. Hier was men genoodzaakt om zich te kleden, ze waren immers alleen de tropische temperaturen gewend. We zijn als mensen dus van nature koukleumen, maar waarom hebben vrouwen het altijd sneller koud dan mannen? Het antwoord vind je in deze blog.
4 redenen waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen
Eigenlijk kunnen vrouwen er niets aan doen dat ze het vaak koud hebben. De onderstaande vier redenen laten zien dat vrouwen wel degelijk gevoeliger zijn voor kou dan mannen.
1. Minder spierweefsel, meer vetweefsel
Tijdens een inspanning, bijvoorbeeld met sporten, wordt je lichaam warm. Dit komt doordat het spierweefsel gestimuleerd wordt. De spieren produceren warmte zodat jij kunt blijven bewegen. Vrouwen hebben relatief minder spierweefsel dan mannen. Dit betekent dus dat er minder bronnen van warmte zijn die het vrouwenlichaam warm kunnen houden.
Vrouwen hebben wel meer vetweefsel dan mannen. Dit zorgt ervoor dat hun kerntemperatuur hoger is. Helaas zorgt het vetweefsel er ook voor dat de warmte die wordt geproduceerd door de spieren niet goed naar de uiteinden van het lichaam kan doorstromen.
2. Slechtere doorbloeding
Naast dat de warmte minder goed naar de uiteinden doorstroomt, is ook de doorbloeding naar de handen en voeten in een vrouwenlichaam slechter dan in een mannenlichaam. Mensenbloed uit de kern van het lichaam is rond de 37 graden Celsius. Dit is voor het lichaam een aangename temperatuur. Om de lichaamsuiteinden te verwarmen moet er veel bloed die kant op stromen. Bij mannen gebeurt dit simpelweg beter dan bij vrouwen, wat ervoor zorgt dat vrouwen vaker koude handen en voeten hebben.
3. Schommelende hormonen
Nog een reden dat vrouwen het vaker koud hebben dan mannen zijn de schommelingen in de hormoonhuishouding. De huishouding schommelt nogal tijdens de menstruatiecyclus, wat ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur ook gaat schommelen. Een vrouw kan zelfs na de eisprong één graden in lichaamstemperatuur zakken.
4. Tussen de oren
Ten slotte zijn vrouwen ook psychologisch gevoeliger voor temperatuurswisselingen. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met de moederfunctie van de vrouwen. Het lichaam van een vrouw is er op ingesteld om het embryo in haar buik te beschermen en op een goede temperatuur te houden. Op deze manier kan het embryo zich op de best mogelijke manier ontwikkelen. Een kleine temperatuurswisseling wordt dus sneller door een vrouw opgemerkt.
Eindstand
Alle bovenstaande redenen zorgen ervoor dat de handen en voeten van vrouwen gemiddeld 2 graden kouder zijn dan die van een man. Niet zo gek dus dat vrouwen het vaker koud hebben. Ook merken vrouwen sneller verschil in temperatuur op dan mannen. Waar vrouwen bij 0.2 graden al verschil voelen, doen mannen dit bij 0.4 graden.
De ideale binnentemperatuur?
De strijd om de temperatuur in huis en op kantoor zal nooit beslist worden. Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt namelijk dat mannen het liefst leven in een binnentemperatuur van 22 graden. Vrouwen doen dit in een temperatuur van minimaal 23.2 graden. Heb jij het ook altijd koud thuis of op het kantoor? Op onze webshop zijn een aantal heerlijke warmtezakken te vinden, waardoor jij heerlijk warm door het leven kan!