Alle voor- en nadelen van een pittenzak, waterkruik en warmtezak

Vergelijken

Wij zijn overtuigd van de kracht en het bewezen succes die de ‘Twee in één’-warmte/koudezakken kent.
Toch zijn er meer producten op de markt die jou ook pijnverlichting, ontspanning en weldadige warmte willen bieden en beloven. Je kent vast wel de pittenzak, de (kersen)pitkussen of de ‘hittepit’. En wellicht ken je ook de klassieke (warm)waterkruik. Maar wat houden nu precies die ‘andere’ producten in en doen ze ook wat ze je beloven? Wat zijn hun voor- en nadelen ten opzichte van de ‘Relaxxed’-producten? Om je een goede, weloverwogen en de beste aankoopkeuze te kunnen geven, heeft Relaxxed.nl de kersenpitzak en de waterkruik eens stevig onder de loep genomen.
Lees, vergelijk, beoordeel en raak daarna zelf ook overtuigd van de ideale warmtezak: de ‘Relaxxed’-warmtezak!

De pittenzak, a long time ago.…

Zelfs in de Middeleeuwen gebruikte men al een stoffen zak gevuld met kersenpitten als verwarmingshulpmiddel. En in een Zwitserse likeurfabriek, ook ‘lang lang’-geleden, werden de overgebleven ‘afval’-kersenpitten verwerkt in warmtekussens door de fabrieksmedewerksters.

De hittepit, geef het gevulde zakje een naam

De pittenzak kent meerdere benamingen zoals: hittepit, kersenpitkussen of pitkussen en zelfs ‘droge kruik’. Het is veelal een afgesloten katoenen of flanellen zakje gevuld met spelt, koolzaad, rijst of kersenpitten. Je verwarmt het zakje in de magnetron of oven.

Het gebruik, wat kun je ermee?

Een pittenzak is een huismiddeltje. Een middel waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Wel wordt het kersenpitkussen ingezet voor allerlei vormen van pijn- en koubestrijding. De vermeende werking kan toegeschreven worden aan een positief psychisch effect. De warmte ervaar je immers als behaaglijk en comfortabel.

De gebruiksaanwijzing, hoe eenvoudig is het?

De pittenzakhoes moet je voor het opwarmen voorzichtig ietwat bevochtigen. Maar pas op: de vulling mag niet nat worden. Anders neemt de kans op schimmel- en bacterievorming toe. Vervolgens leg je de zak in de magnetron of oven en warm je deze op.

Kersenpittenzak
Verminderd de pijn Spieren ontspannen Voorkomt blessures Geneest sneller blessures
Bespoedigd herstel Bevorderd doorbloeding Algemene ontspanning
Waterkruik

De warmwaterkruik of bedkruik, uit het jaar nul?

De bedkruik stamt echt uit ‘de jaren nul’. De tijdsperiode van de jaren 1501 tot en met 1600: de zestiende eeuw. De middeleeuwers stopten eerst gloeiende kolen in houders als bedwarmer. Later vulden ze kruiken van zink, koper, hout en glas met heet water.
Sinds de jaren dertig gebruikten zieken- en verpleeghuizen RoestVrijStalen kruiken gevuld met een natriumlegering. En nu? Nu zijn de meeste kruiken of heetwaterzakken van rubber of kunststof gemaakt. De metalen kruik is er ook nog evenals de aluminium kruik. Deze metalen waterkruiken geleiden de warmte zo goed waardoor de kans op brandwonden erg groot is. Zeker als de kruik met kokend of heet water wordt gevuld. Het gebruik van een hoes is daardoor altijd noodzakelijk.

Het gebruik, wat kun je ermee?

Ook de waterkruik wordt ingezet bij allerlei vormen van pijnbestrijding en het weren van kou.

De gebruiksaanwijzing, hoe eenvoudig is het?

Bij het handelen met heet of kokend water is grote zorgvuldig- en voorzichtigheid geboden. Je wilt immers geen brandwonden oplopen. De warmwaterkruik vul je helemaal met heet water en sluit deze af met de schroefdop. Controleer altijd of de kruik niet lekt. Stop de kruik in de stoffen hoes. De warmwaterzak vul je voor 2/3 met heet water. De overtollige hoeveelheid lucht moet je uit de zak drukken. Pas daarbij op dat je geen water morst! Vervolgens sluit je ook deze af met een schroefdop en controleer je of de waterzak niet lekt. Stop tot slot de kruik in de hoes.

Onderdrukt zwellingen als gevolg van vocht- en inwendig bloedverlies Houdt verdere blessures tegen Remt ontstekingsreacties
Reduceert pijn Verkort de hersteltijd van blessures

Mee op reis

Je bereidt de warmtezak thuis, in alle rust, voor. Je neemt de Pad mee op reis. Je activeert de warmtezak precies daar en wanneer jij dat wilt. Je hebt, vrijwel onmiddellijk, direct heerlijke verzachtende en pijnverlichtende warmte bij de hand. Ideaal voor onderweg tijdens die lange autoreis of … vul maar in … Kortom: perfect geschikt voor elke ‘outdoor’-activiteit! Je hebt geen magnetron nodig, zoals dat bij een kersenpitzak wel het geval is.

Veilige temperatuur

Bij onze producten kun je er op vertrouwen dat ze altijd de juiste veilige en direct bruikbare temperatuur hebben, zonder vooraf te voelen. Brandwonden zijn daardoor uitgesloten!
Met een klassieke waterkruik of een kersenpitzak weet je nooit exact de precieze temperatuur, waardoor het dus kan misgaan met nare brandwonden als gevolg!

Gevaar van Kersenpitten

Kersenpittenzakken bevatten een natuurlijke vulling, de kersenpitten, welke door oververhitting ‘geroosterd’ raken. Hierdoor kunnen ze uiteen spatten of zelfs in de brand vliegen!
De kersenpitten zitten echter omsloten in een ondoorzichtige katoenen zak. Smeulen de pitten? Je weet het niet, want je ziet het niet

De ‘Relaxxed’-producten zijn duurzaam, herbruikbaar en transparant in hun eenvoudige werkwijze. Je ziet altijd of de warmtezak nog in orde is.

Geen kans op allergie

De ‘Relaxxed’-producten zijn onderhoudsvriendelijk en hypoallergeen. Er is weinig tot geen kans op allergische reacties.Het PVC-omhulsel van onze warmtezakken laat zich makkelijk hygiënisch afnemen met een mild sopje. Tijdens het reactiveren in hete water worden ook eventueel aanwezige bacteriën gedood.
Een kersenpitzak daarentegen mag niet nat worden, waardoor je dus niet kunt reinigen of wassen. De katoenen hoesjes met allerlei gebruikerssporen spreken dan boekdelen. De natuurlijke kersenpitvulling kan bovendien allerlei allergische reacties veroorzaken bij risicogroepen*.

* Bron: www.rvim.nl. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over ‘risicogroepen’:
“Mensen met minder weerstand zijn vatbaarder voor infectieuze ziekten. Deze groep mensen wordt in de Amerikaanse literatuur wel samengevat als ‘de YOPI’s’, dat staat voor: jonge kinderen, ouderen, zwangeren en imuumgecompromitteerden.”