Rugpijn is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de rug. Als jij last hebt van je rug ben je zeker niet de enige: 80% van de mensen heeft er weleens last van. Pijn in de rug kan je leven bij tijd en wijle behoorlijk zuur maken, dus je wilt er zo snel mogelijk van af. Bij rugklachten is het van belang om zeker te weten dat er geen schade of letsel als oorzaak is, want dan is de huisarts de eerste stap. Als de rugpijn echter is ontstaan door persoonlijke-, sportieve- of werkgerelateerde factoren zijn er een aantal mogelijkheden om de rugpijn te verlichten.

Wat te doen tegen rugpijn: een aantal tips

1. Blijf bewegen

Als je rugpijn hebt, ben je geneigd om passief te zijn en je rug te ontzien. Maar je rug wordt dan stijf en de spieren slapper. In beweging blijven is beter, zonder te forceren. Probeer dus zoveel mogelijk je dagelijkse bezigheden langzaamaan weer te hervatten. Ook zwemmen, wandelen en yogaoefeningen kunnen meehelpen aan het herstel.

2. Wees alert op je zithouding

Veel klachten ontstaan door een slechte houding, vooral als je langdurig achter een bureau zit. Zorg voor een goede (bureau)stoel, en zit ontspannen en rechtop. Neem ook regelmatig een korte pauze en maak een wandelingetje.

3. Een goede slaaphouding

Een goede matras en kussen kunnen je klachten verminderen. Vind de juiste slaaphouding en gebruik extra kussens om je lichaam te ondersteunen. Zorg ook voor voldoende nachtrust, dit bevordert je herstellend vermogen.

4. Pijnstillers verlichten de pijn

Een goede keus is paracetamol. De pijn verdwijnt misschien niet geheel, maar het zorgt er wel voor dat het bewegen weer gemakkelijker wordt.

5. Warmte ontspant je spieren

Het bevordert de bloedsomloop, werkt ontspannend en pijnverlichtend. Een warm bad of hete douche kunnen meewerken aan het herstel van de rugpijn. Een massage zorgt voor ontspanning en doorbloeding. Ook warmte pads hebben een heilzaam effect.stijve onderrug

6. Versterk je spieren

Gerichte oefeningen zijn belangrijk om je klachten te verminderen. Oefeningen zijn ook van belang om recidief te voorkomen, door het versterken van rug- en buikspieren. Hieronder vind je er een aantal, om dagelijks uit te voeren in tien herhalingen.

Rugklachten oefeningen

1. Houdingcorrectie in zit

Zit rechtop op een stoel, met je voeten plat op de grond. Heupen en knieën in een hoek van 90 graden. Maak je rug recht. Trek je kin in en maak de onderrug een beetje hol. De schouders komen naar achter en omlaag, de borst komt naar voren.

2. Houdingcorrectie in stand

Ga rechtop staan, met je knieën licht gebogen. Trek de kin iets in. Maak je onderrug een beetje hol, span hierbij de buikspieren aan. De schouders komen naar achter en omlaag, de borst komt iets naar voren.

3. Benen draaien in rugligging

Ga op je rug liggen. Buig de knieën en laat de voeten op de grond staan. Spreid de armen en draai de knieën langzaam van links naar rechts tot aan de grond. Beweeg je hoofd in tegengestelde richting.

Lage rugpijn oefeningen

Speciaal voor de lage rug zijn er verschillende oefeningen. Op internet vind je er meerdere, vaak met een begeleidende video, en de moeite waard om uit te proberen. Vind je het lastig om de juiste oefeningen te vinden voor je klachten, of weet je niet waar je goed aan doet? De fysiotherapeut kan je geschikte oefeningen aanreiken, gericht op jouw specifieke situatie.

Warmte pads

Naast alle tips, adviezen en oefeningen zijn de warmte pads van Relaxxed een welkome aanvulling voor het verbeteren van je rugklachten. Ze zijn multifunctioneel, veilig en gemakkelijk in het gebruik. De Rug Warmtezak verbetert de bloedcirculatie, zorgt voor pijnverlichting en maakt pijnlijke, vastzittende spieren en gewrichten weer soepel. Een aanrader dus. Wij wensen je een spoedig herstel!