[vc_row][vc_column][vc_column_text]Opgezwollen voeten zijn een vervelend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het komt plotseling en is erg onhandig. Maar hoe ontstaat het precies? En vooral, wat kun je ertegen doen?

Oorzaken opgezwollen voeten

Er zijn vele verschillende oorzaken voor gezwollen voeten. Hieronder behandelen we deze op een rijtje.

Opgezwollen voeten door warm weer

Vooral in de zomer hebben mensen vaak last van opgezwollen voeten. Dit komt door het warme weer. Bij warm weer zwellen je aderen op en hierdoor worden deze wijder. Dat is een normaal verschijnsel. Bij koud weer neemt de omvang van de aders weer af, maar niet bij iedereen. Bij sommige mensen zijn de aders hiertoe niet in staat waardoor zich uiteindelijk vocht ophoopt in de enkels en voeten. Zo ontstaan de gezwollen voeten bij warm weer.

Opgezwollen voeten tijdens zwangerschap

Gezwollen voeten kunnen ook ontstaan tijdens de zwangerschap. Hier heeft bijna elke zwangere vrouw wel mee te maken. Dit gebeurt meestal in de tweede fase van de zwangerschap wanneer de baby flink groeit en dit kan verder geen kwaad. Ook tijdens de menstruatie en bij hormoonschommelingen kunnen opgezwollen voeten optreden.

Opgezwollen voeten door blessure

Bij het verstuiken van een enkel worden bloedvaten beschadigd. Hierdoor is er sprake van bloeduitstortingen rondom de enkel. Dit zorgt ervoor dat de enkel en de voet zullen gaan zwellen. De zwelling zal zich in de dagen daarna uitbreiden. Bij een verzwikking van de enkel zijn de enkelbanden tijdelijk enorm opgerekt, wat ervoor zorgt dat de enkel zag gaan opzwellen. Dit is echter minder heftig dan het geval is bij een verstuikte enkel.

Opgezwollen voeten door andere oorzaak

Opgezwollen voeten kunnen ook ontstaan door het eten van teveel zout, slecht werkende aderen, ontstekingen, trombose, hart-, lever- of nieraandoening, medicijnen of het drinken van teveel alcohol. Er zijn vele oorzaken voor opgezwollen voeten, maar de meest voorkomende is toch wel het warme weer. Vooral in deze warme zomer is dat weer te merken.

Oplossingen opgezwollen voeten

Er zijn dus verschillende oorzaken voor opgezwollen voeten. Maar hoe kom je van opgezwollen voeten af? Hieronder hebben we een paar oplossingen.

Bewegen tegen opgezwollen voeten

Het klinkt waarschijnlijk niet heel aantrekkelijk als je last hebt van gezwollen voeten, maar het werkt wel. Een rondje lopen zorgt al gauw voor een betere bloedcirculatie en dit beïnvloedt de vochthuishouding. Je gezwollen voeten zullen al een stuk minder zijn na een rondje lopen, ook al is het niet fijn. Ook om gezwollen voeten te voorkomen is het goed om regelmatig te bewegen.

Eten en drinken tegen opgezwollen voeten

Een aantal groenten als bleekselderij, peterselie, knoflook, asperges, spruitjes, rode bietjes en mierikswortel zijn vochtafdrijvende voedingsmiddelen die helpen opgezette voeten te genezen. Ook is het belangrijk om veel te drinken, ook al klinkt het vreemd. Hoe meer je drinkt des te meer afvalstoffen je kwijtraakt en des te makkelijker je vochtbalans zich kan herstellen. Water is het beste om te drinken, maar ook groene thee kan helpen.

Koelen tegen opgezwollen voeten

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat koelen helpt met herstellen, maar in elk geval helpt het tijdelijk tegen de opgezwollen voeten. Het is aan te raden om dit te doen met warmtepads. De comfort warmer is hier uitermate geschikt voor. Ondanks de naam kan dit product namelijk ook uitstekend koud gebruikt worden.

Deze warmtepad wordt dan als ‘coldpack’ gebruikt. Behalve dat deze warmtepad de gezwollen voeten doet verminderen is het ook goed om de pijn te verminderen en verdere blessures te voorkomen. Een ideale uitkomst dus om gezwollen voeten te verhelpen, of in elk geval tijdelijk te verminderen.

Warmtepads tegen opgezwollen voeten

Behalve de eerder genoemde warmtepad zijn er nog vele andere warmtepads om opgezwollen voeten of andere blessures te verhelpen. Neem voor een volledig overzicht eens een kijkje in onze winkel. Heb je vragen over de warmtepads of ben je op zoek naar advies? Neem dan gerust contact op met ons. Wij helpen je graag verder.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]