Bijna elke vrouw heeft wel eens last van menstruatiepijn. Maar hoe ontstaat menstruatiepijn precies? En belangrijker, hoe kom je er vanaf? Wij hebben in deze blog de 5 beste tips verzameld tegen menstruatiepijn, zodat jij comfortabel deze maandelijkse periode doorkomt.

Wat is menstruatiepijn?

Menstruatiepijn is pijn vlak voor en tijdens de menstruatie. In sommige gevallen kan de pijn zo hevig zijn dat je niet alle werkzaamheden meer kunt uitvoeren. Het is een onschuldige maar vervelende pijn die meestal bestaat uit steken en krampen in de onderbuik.

In sommige gevallen trekt deze pijn door naar andere delen van het lichaam, zoals de rug of de benen en vaak ook het hoofd.

Hoe ontstaat menstruatiepijn?

Voorafgaand aan menstruatiepijn zit een lang proces, maar kort gezegd wordt menstruatiepijn veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder die het baarmoederslijmvlies afstoot. De pijn wordt vaak langzaam erger, maar verdwijnt meestal snel. Menstruatiepijn treedt vooral op in de eerste twee dagen van de menstruatiecyclus.

Wat te doen tegen menstruatiepijn?

Omdat het een naar gevoel is en je natuurlijk niet belemmert wilt worden in je dagelijkse leven hebben wij hieronder de 5 beste tips tegen menstruatiepijn verzameld.

1. Blijf in beweging

Ook al ben je er waarschijnlijk niet voor in de stemming, het is alsnog verstandig om in beweging te blijven als je last hebt van menstruatiepijn. Sporten en bewegen verlicht de pijn. Breng een bezoekje aan de sportschool, ga een rondje joggen door het park of wandel even door het bos. Ook yoga kan goed helpen tegen de pijn.

2. Neem een massage

Behalve hoofd- en buikpijn treedt menstruatiepijn ook vaak op in de onderrug. Met een massage kan de pijn in je onderrug verdwijnen. De wrijving van de massage zal ervoor zorgen dat je spieren zich ontspannen, waardoor de menstruatiepijn in in elk geval de onderrug afneemt.

3. Gebruik warmtepads

Een warm bad doet wonderen tegen menstruatiepijn. Ook warmtepads verlichten menstruatiepijn aanzienlijk! De warmte verlicht de pijn en zorgt er bovendien voor dat je een beetje kunt ontspannen. Gebruik een rug-warmtezak of een comfort warmer op je onderbuik of onderrug en de pijn zal snel afnemen!

4. Let op je voeding en drink voldoende

Wanneer je last hebt van menstruatiepijn is het aan te raden om frequent licht verteerbare maaltijden te eten. Tijdens de menstruatie maakt je lichaam meer van het hormoon progesteron aan, wat ervoor zorgt dat je darmen trager gaan werken en verstopt kunnen raken. Daarom is het ook belangrijk om vezelrijke voeding te eten en het gebruik van zout en suiker zoveel mogelijk te vermijden.

Het is hierbij ook belangrijk om genoeg water te drinken en alcohol en cafeïne te vermijden. Ook warme dranken kunnen goed helpen tegen de menstruatiepijn. Kamillethee is een goed middel tegen de krampen die ontstaan bij menstruatiepijn.

5. Eet gember!

Het is bewezen dat gember een positief effect heeft tegen menstruatiepijn. Gembercapsules kunnen hierbij goed helpen. Neem deze gedurende vijf dagen per maand en begin twee tot drie dagen voor het begin van de menstruatieperiode. Gembercapsules helpen ook tegen ontstekingen en zullen een paar minuten na het innemen gelijk voor minder pijn zorgen.

Warmtepads verlichten naast menstruatiepijn ook andere klachten, zoals hoofdpijn en spierpijn. Neem eens een kijkje in ons assortiment voor de mogelijkheden!