[vc_row][vc_column][vc_column_text]De koude dagen komen er weer aan en dat voelen we meteen aan de temperatuur in de slaapkamer. Heb jij het ook vaak koud in bed? Dan ben je niet de enige. Maar wist je ook dat de kou in je slaapkamer invloed heeft op je slaap? De kou kan er namelijk voor zorgen dat je minder goed in slaapt komt en dan je minder makkelijk achter elkaar kan slapen. Daarom zetten we in deze blog de vijf gouden tips om beter te slapen op een rij.

Koud in bed? Dit zijn de gevolgen

Uit onderzoek van de Amerikaanse chronobiologen Patricia Murphy en Scott Campbell blijkt dat ons lichaam afkoelt voordat we naar bed gaan. Hierbij komt dat het lichaam tijdens de slaap nog verder in temperatuur daalt. Maar wat zijn hier de gevolgen van?  

Wanneer je het koud hebt in bed, heb je veel kans dat je midden in de nacht wakker wordt. Ook heb je meer kans op nachtmerries en slaap je waarschijnlijk onrustig. Dit kan op lange termijn ernstige gevolgen hebben voor je slaapritme. We brengen ongeveer een derde van ons leven in bed door, wat al aangeeft hoe belangrijk slaap is. Daarom hebben wij uitgezocht wat de beste methodes zijn om ook goed te kunnen slapen wanneer het koud is.

5 tips om beter te slapen in de winter

Hieronder vind je vijf tips die ervoor gaan zorgen dat jij een betere nachtrust hebt.

1. Kleed je goed

De eerste tip spreekt voor zich: de juiste kleding zorgt ervoor dat je het minder koud hebt in de nacht. Een lange pyjama of een nachtjapon zijn goede voorbeelden van kledingstukken die je aan kunt doen om het warmer te hebben in de nacht. Wanneer je dikke sokken aandoet zullen je voeten lekker warm blijven, dit zorgt ervoor dat niet alleen je voeten, maar ook de rest van je lichaam warm blijft. Er hoeft dan namelijk geen extra warmte naar je voeten toe, waardoor je algehele lichaamstemperatuur hoog blijft.

Zorg er wel voor dat de sokken die je aantrekt ruim vallen. Wanneer de sokken te strak zitten, wordt de bloedcirculatie belemmerd. Hierdoor kun je het juist weer koud krijgen. Ook kun je pantoffels naast je bed neerzetten, zodat je niet over de koude vloer hoeft te lopen als je ‘s nachts uit bed moet

2. Gebruik een elektrische deken of warme kruik

Een elektrische deken of warme kruik zijn andere manieren om je bed te verwarmen, waardoor je in elk geval makkelijker in slaap kunt komen. Een elektrische deken kun je een kwartier voordat je naar bed gaat alvast aanzetten, zodat deze bij bedtijd lekker warm is. Bovendien hebben de meeste elektrische dekens een bepaalde tijd dat ze aan blijven staan, zodat je gedurende de nacht niet te warm blijft.

Bij een kruik is het raadzaam om al iets eerder te beginnen. Vul een kruik met warm water, en leg deze een halfuur voor je naar bed gaat onder de dekens. Je zult in een lekker warm bed stappen en goed slapen, eventueel met de kruik tegen je aan.

3. Gebruik warmtezakken

Warmtezakken zijn er in verschillende soorten en maten en ideaal om het snel warm te krijgen. Met één druk op de knop activeer je de warmtezak, waardoor deze verwarmd wordt tot een heerlijke en bovendien veilige temperatuur.

Zo kun je bijvoorbeeld een nek & schouder warmtezak gebruiken om jezelf te verwarmen. Je zult meteen merken dat je minder stijve spieren krijgt van het koude weer! Ook kun je handwarmers of de rug warmtezak aanschaffen voor in bed.

Handwarmers hebruikbaar4. Neem een koude douche

Het klinkt raar, maar wanneer je een koude douche neemt zal je lichaam als het ware aanslaan als een kachel en je lichaam opwarmen. Dit blijft ook na het douchen zo, waardoor je het de eerste paar minuten niet koud zal hebben in bed.

Bovendien is een koude douche goed voor je huid en zal het de bloedcirculatie in je lichaam verbeteren. Een extra voordeel: van een koude douche val je af. Je lichaam verbrandt namelijk extra energie om je weer op te warmen. Wanneer je regelmatig een koude douche neemt bouw je bovendien een anti-kou schild op, hierdoor gaat je lichaam wennen aan de kou, waardoor je er beter tegen kunt.

5. Zorg dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft

Is het ijzig koud in je slaapkamer? Dat is het fijn om de verwarming pas uit te doen als je naar bed gaat. Uit onderzoek is gebleken dat de ideale temperatuur voor een slaapkamer 18 graden Celsius is. Bij deze temperatuur slaapt men gemiddeld het fijnst. Het is aan te raden om de radiatoren niet de hele nacht aan te zetten, maar zorg dat je kamer lekker warm is als je gaat slapen.

Ben je geïnteresseerd in warmtezakken? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment. Ook kun je contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Handwarmer[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Extra tips voor een betere nachtrust

  1. Zorg dat je kamer voldoende kan ventileren. Zet bijvoorbeeld een raam op een kier of zet de slaapkamerdeur open als het te koud is om een raam open te zetten.
  2. Maak je kamer zo donker mogelijk. Zeker op dagen wanneer het vroeg licht wordt is het fijn als je de zon buiten je kamer kunt laten. Het is fijn om op een natuurlijke manier wakker te worden door de lichtstralen van de zon, maar als dit om 05.30 gebeurt, draai je je liever nog een keertje om.
  3. Lezen voordat je gaat slapen. En dan bedoelen we niet de berichten op je mobiel. Het lezen van een boek maakt je hoofd rustig en zorgt voor minder prikkels voor het slapen gaan.
  4. Op vaste tijden slapen zorgt dat je slaapritme constant blijft. Waarschijnlijk ga je in het weekend op andere tijden naar bed, maar probeer zoveel mogelijk rond dezelfde tijden te gaan slapen en op te staan.
  5. Een vast avondritueel bevordert het onderbewustzijn. Als je bijvoorbeeld elke dag een uur voordat je gaat slapen onder de douche stapt, gaat je lichaam dit onbewust herkennen en stelt zich er dus op in dat je over een uur gaat slapen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]