Als je weg moet met je baby terwijl die even later weer eten moet krijgen kun je in de problemen komen. Het is echter mogelijk om je flesvoeding op te warmen en op temperatuur te houden, en in deze blog geven we je daar een aantal manieren voor!
Flesvoeding maken
Zorg ervoor dat je een schoon flesje en een schone speen hebt en was je handen goed van tevoren. Baby’s hebben een lage weerstand dus bacteriën kunnen ze al snel ziek maken. De hoeveelheid flesvoeding die je baby nodig heeft hangt af van het gewicht en de eetlust. Het beste is om advies te vragen aan het consultatiebureau als je twijfelt.
De vaste hoeveelheid poedermelk is één afgestreken doseerlepel per 30 milliliter water. Als je baby dus 150 milliliter melk drinkt voeg je vijf lepels poedermelk toe. Voeg altijd eerst het water toe in de fles en vervolgens pas de poedermelk. Draai vervolgens de dop op de fles en schud goed. De verdeling per leeftijd is gemiddeld genomen als volgt.
- 2 maanden: 120 milliliter, 6 keer per dag
- 3 maanden: 150 milliliter, 6 keer per dag
- 4 maanden: 180 milliliter, 6 keer per dag
- 5 maanden: 220 milliliter, 4 keer per dag
- Vanaf 6 maanden: 180 milliliter, 3 keer per dag + 2 kleine maaltijden
Flesvoeding verwarmen
De ideale temperatuur voor flesvoeding is 37ºC. Er zijn een aantal manieren om het flesje op te warmen, hieronder zetten we ze op een rijtje.
1. Flesvoeding in de magnetron verwarmen
In een gemiddelde magnetron van 600 Watt is de volgende verdeling aan te houden bij het opwarmen van de flesvoeding.
- 100 milliliter voeding: 30 seconden
- 150 milliliter voeding: 45 seconden
- 200 milliliter voeding: 60 seconden
Controleer altijd wanneer het flesje uit de magnetron komt nog even de temperatuur. Houd er rekening mee dat de melk vaak warmer is dan de fles aanvoelt, dus controleer de temperatuur goed. Als de temperatuur nog te warm is voor je baby is het aan te raden om de fles onder de kraan te houden. Hiervan zal ook de melk afkoelen en dan kun je het op goede temperatuur aan je baby geven.
2. Flesvoeding verwarmen au bain-marie
Je kunt ook de flesvoeding verwarmen door gebruik te maken van een klassiek pannetje. Vul een pannetje met warm maar niet kokend water. Zet het flesje in het water en binnen een kwartiertje moet de melk ongeveer de juiste temperatuur hebben bereikt. Deze methode is echter vrij onnauwkeurig en je moet naderhand nog goed meten of voelen of de melk de goede temperatuur heeft.
3. Flesvoeding verwarmen met een flessenwarmer
Ook is het mogelijk om de flesvoeding koud te bereiden en later op te warmen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, waaronder een babyflesverwarmer. Een babyflesverwarmer is veilig, betrouwbaar en praktisch. Bovendien is de babyflesverwarmer keer op keer herbruikbaar en hygiënisch.
Als je een keer op een onhandig tijdstip weg moet is dit de ideale manier om je baby alsnog warme flesvoeding te geven. Binnen 10 seconden bereikt de babyflesverwarmer de gewenste temperatuur. Daarna blijft de babyflesverwarmer maar liefst 60 minuten lang warm. Ook kan de babyflesverwarmer dienst doen als kruik, wat het een multifunctioneel product maakt!
4. Gebruik een melkpoedertoren
Je kunt de flesvoeding ook ter plekke voorbereiden als je een dagje weg bent. Gebruik hiervoor een thermoskan met heet water en een melkpoedertoren. In een melkpoedertoren kun je makkelijk de juiste hoeveelheid melkpoeder doseren.
Meng dit met warm water en je kunt eenvoudig je baby flesvoeding geven. Neem een kleine thermometer mee om te kijken of de flesvoeding op de juiste temperatuur is of controleer het via je pols. De melk moet op lichaamstemperatuur zijn.
Wil je gebruik maken van de meest ideale methode om de flesvoeding op de juiste temperatuur te krijgen? Bekijk dan snel onze babyflesverwarmer!