Eerder deelden we al tips voor het verlichten van griepklachten, nu geven we je tips om jezelf te wapenen tegen verkoudheid. Zeker in de koude wintermaanden, maar ook in de zomermaanden hebben we weleens last van verkoudheid. Of je nou de griep hebt of verkouden bent, je wilt er zo snel mogelijk van af. In deze blog gaan we in op de verschillen tussen griep en verkoudheid en geven we je tips zodat jij zo snel mogelijk van je verkoudheid af bent!

Het verschil tussen verkoudheid en griep

Griep en verkoudheid lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Bij griep heb je voornamelijk last van vermoeidheid, pijn en hoge koorts. Bij verkoudheid heb je specifiek last van je keel, hoofd en neus. Een griep duurt over het algemeen langer en de symptomen kunnen heftiger zijn. Als je de griep hebt opgelopen kun je moeilijk functioneren, terwijl dit tijdens een verkoudheid nog wel mogelijk is.

Nog een verschil tussen verkoudheid en griep is dat je een verkoudheid geleidelijk voelt aankomen. Anders dan een verkoudheid begint de griep meestal acuut. Verder heb je bij griep bijna altijd last van hoge koorts, terwijl je bij verkoudheid hooguit last hebt van een kleine verhoging. Daarnaast heb je bij verkoudheid meestal last van bepaalde delen van je lichaam; bij griep is dit meestal het hele lichaam.

De oorzaak van verkoudheid

De oorzaak van verkoudheid is altijd een virus. Er zijn veel verschillende virussen die je verkouden kunnen maken. Deze virussen verspreiden zich via vochtdruppels in de uitgeademde lucht van de mensen om je heen. Hierdoor is het lastig om jezelf tegen een verkoudheid te beschermen. Zeker als je op een slecht geventileerde plek bent waar veel mensen bij elkaar zitten ben je erg vatbaar.

Ook via handen kan een virus overgedragen worden. Als iemand verkouden is, zit deze geregeld met zijn handen aan het gebied rond de mond en neus. Als je deze persoon jou een tijdje later een hand geeft of hetzelfde object aanraakt, kun je verkouden worden. Nadat je besmet bent, duurt het twee tot drie dagen voordat je de symptomen zult merken.

Wat helpt tegen verkoudheid?

Heb je last van verkoudheid? Dan wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Helaas is de duur van een verkoudheid bijna niet te beïnvloeden. Hieronder bespreken we de vijf beste tips die ervoor kunnen zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van je symptomen.

1. Schone lucht

Vervuilde binnenlucht kan het herstel van je verkoudheid remmen. Droge en warme lucht irriteert de slijmvliezen en kan zelfs de verkoudheid verergeren. Ventileer de ruimte door het raam een klein stukje open te zetten. Helpt dit niet tegen de droge lucht in de kamer? Plaats dan luchtbevochtigers met schoon water in je kamer.

2. Goede hygiëne

Wist je dat je jezelf opnieuw kunt besmetten als je besmet bent met het verkoudheidsvirus? Was dus regelmatig je handen en gebruik een papieren zakdoeken die je gelijk kunt weggooien. Zeker als je al verkouden bent, is het belangrijk om goed op je hygiëne te letten. Je kunt niet alleen jezelf nog eens besmetten, het virus kan zich ook makkelijk verspreiden. Als jij goed op je hygiëne let, raken anderen ook minder snel besmet.

3. Veel water 

Het beste is om tijdens je verkoudheid geen alcohol, koffie of zwarte thee te drinken. Deze dranken zorgen ervoor dat je sneller vocht verliest, wat niet bevorderlijk is voor je verkoudheid. Zorg ervoor dat je veel water of groene thee drinkt om het vocht in je lichaam op peil te houden.

4. Warm blijven

Het kost je lichaam veel energie om warm te blijven. Deze energie heeft het lichaam ook nodig om te genezen. Help daarom je lichaam met het reguleren van je lichaamstemperatuur door warme kleding aan te trekken, een deken te pakken of warmtezakken te gebruiken.

Zo kun je een Nek & Schouder warmtezak gebruiken om ervoor te zorgen dat je bovenlichaam extra warmte krijgt. Zeker bij verkoudheid is dit een belangrijke plek, omdat je verkoudheidsklachten door kunnen trekken naar je nek. Een Oogmasker is erg fijn om je hoofdpijn te verminderen. Mocht je andere plekken makkelijk warm willen houden, is een Handwarmer een aanrader!

warmtepads

5. Houd rust bij verkoudheid

Het klinkt misschien cliché, maar rust is heel belangrijk voor het herstel van je lichaam. Zorg dat je ongeveer acht uur slaap per nacht krijgt. Op deze manier is je lichaam in staat om goed te herstellen. Slaap je langer dan acht uur? Dan is dat mooi meegenomen. Hoewel het soms niet mogelijk is, is het verstandig om thuis te blijven en rust te houden. Niet alleen herstel je zelf sneller van je verkoudheid, je verkleint ook de kans om andere mensen aan te steken.

Bekijk ons assortiment van warmtezakken om je goed te kunnen wapenen tegen een verkoudheid. Ook voor het verhelpen van andere klachten zoals spierpijn, gewrichtspijn en een slechte nachtrust zijn ons warmtezakken een echte aanrader.