Iedereen heeft wel eens last van droge of geïrriteerde ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is geen prettig gevoel, en daarom wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. In deze blog hebben we de mogelijke oorzaken van de irritatie verzameld en geven we je bovendien tips hoe je er vanaf komt.

De oorzaak van droge en geïrriteerde ogen

Droge of geïrriteerde ogen worden veroorzaakt door een tekort aan traanvocht. Dit tekort ontstaat wanneer je niet vaak genoeg met je ogen knippert. Bij het knipperen wordt er namelijk een vloeistof uit de traanklier verspreid over je oogbal. Deze vloeistof beschermt het tegen invloeden van buitenaf en houdt het vochtig. Wanneer er een tekort aan traanvocht is krijg je dus droge ogen of komen er vuiltjes in de ogen waardoor ze gaan irriteren.

Een tekort aan traanvocht kan ontstaan door verschillende redenen. Zo knipper je minder als je staart, veel naar een beeldscherm kijkt, leest of slaapt. Hier heb je niet altijd invloed op, maar in sommige gevallen kun je de irritatie wel verhelpen. Hieronder hebben wij vijf tips tegen droge en geïrriteerde ogen op een rijtje gezet.

Vijf tips tegen droge en geïrriteerde ogen

1. Probeer regelmatig te knipperen

Om droge ogen te voorkomen is het belangrijk dat je regelmatig blijft knipperen met je ogen. Wanneer je de hele dag aan het werk bent achter een computer of ‘s avonds een lange tijd achter elkaar tv kijkt, knipper je ongemerkt minder. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die naar een beeldscherm kijken nog maar vijf keer per minuut knipperen in plaats van de gemiddelde twintig keer.

Probeer regelmatig dus even te knipperen terwijl je achter een beeldscherm werkt. Het kan ook al helpen om de helderheid van het beeldscherm lager te zetten. Ook is het goed om af en toe een kleine pauze te nemen en even op te staan om een rondje te lopen.

2. Drink voldoende water

Het drinken van voldoende water kan de symptomen van droge ogen voorkomen. Dit zorgt er namelijk voor dat het lichaam voldoende vocht heeft om het traanvocht te verversen. Bovendien zorgt water er ook voor dat de lichaamstemperatuur constant blijft en dat de opname en transportatie van voedingsstoffen makkelijker gaat. Zorg er dus voor dat je regelmatig water drinkt.

3. Gebruik een oogmasker

Als je last hebt van geïrriteerde ogen kan een oogmasker voor verlichting zorgen. Door het oogmasker warm te maken en vervolgens aan te brengen kunnen diverse oogklachten worden verholpen. Het remt ontstekingen en zo verdwijnen jouw geïrriteerde ogen als sneeuw voor de zon. Het masker helpt tegen geïrriteerde, droge, rode, vermoeide en jeukende ogen en zorgt er zelfs voor dat de donkere kringen en wallen onder je ogen verdwijnen.

Oogmasker warmtepad4. Wissel contactlenzen af met een bril

Wanneer je contactlenzen draagt heb je ongetwijfeld wel een keer van de lenzenspecialist gehoord dat je het dragen van lenzen af moet wisselen met een bril. Door het gemak van contactlenzen vergeet je soms dat je deze draagt en hou je ze te lang in. Hierdoor wordt het traanvocht niet goed verdeeld over het oog en krijg je geïrriteerde ogen. Draag af en toe dus een bril zodat je geïrriteerde ogen voorkomt.

5. Neem dagelijks extra vitaminen

Om je ogen gezond te houden is het handig om dagelijks extra vitamines te slikken, als aanvulling op je dagelijkse voeding. Vitamine A stabiliseert de celmembranen van het bind- en netvlies en vind je als levertraan bij de drogist. Daarnaast kun je nog een visolie supplement slikken, zodat je voldoende omega 3 binnenkrijgt. Omega 3 bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen voor je ogen die ervoor zorgen dat het gezichtsvermogen en de conditie van de ogen goed blijven.