De winter staat voor de deur, wat betekent dat je (normaal al) koude handen nog kouder zullen worden. Zelfs door je handschoenen heen voel je de kille kou van buiten. Koude handen zijn ontzettend vervelend. Je vingers worden stijf, tintelen of raken verdoofd, en kleine handelingen worden moeilijker te verrichten. Sommige mensen hebben er zelfs het hele jaar door last van. Maar wat zijn nu de oorzaken? En belangrijker nog: wat kun je ertegen doen? In deze blog geven we de oplossingen tegen koude handen.

Wat zijn de oorzaken van koude handen?

Bij kou trekken je bloedvaten dicht. Dit is een normale reactie van het lichaam, om zich aan te passen aan de kou. De vingers krijgen hierdoor een blauwe kleur. Als je handen weer opwarmen, gaan de bloedvaten weer openstaan. De vingers worden dan rood en gaan tintelen, totdat de normale temperatuur weer bereikt is.

Als je vaak last hebt van hele erge koude handen ligt de oorzaak waarschijnlijk bij een minder goede doorbloeding. Bekende oorzaken van een slechte doorbloeding zijn:

  1. De ziekte van Raynaud;
  2. Een trage schildklierwerking;
  3. Diabetes;
  4. Sclerodermie.

Bloedarmoede of een te laag lichaamsgewicht kunnen ook koude handen veroorzaken.

Heb je vaak last van koude handen, en twijfel je of je aan één van deze aandoeningen lijdt? Ga dan voor de zekerheid langs de huisarts. Koude handen zijn wel vervelend, maar niet schadelijk. We geven daar een aantal handige tips om koude handen te voorkomen!

6 tips tegen koude handen

Met deze zes handige tips en verminder je de kans op koude handen!

1. Voorkom wisselende temperaturen binnen

Zorg thuis voor een prettig klimaat met een stabiele temperatuur en een lage vochtigheidsgraad. Als de temperatuur weinig schommelt, zal ook de doorbloeding in je lichaam stabieler blijven. Een te hoge vochtigheidsgraad zorgt niet alleen voor koude handen, maar ook voor verstopte holtes.

2. Draag kleding in laagjes

Door meerdere kledinglagen te dragen, is het gemakkelijker om je aan te passen aan wisselende temperaturen. Ook hierdoor houd je je doorbloeding stabiel.

3. Gebruik handschoenen met warmte pads

Probeer afkoeling van je handen te vermijden. Draag goede handschoenen als je in de winter naar buiten moet, of hou je handen in je jaszakken. Blijven je handen koud? Kies dan voor extra herbruikbare handwarmers voor in je jaszakken of handschoenen. De handwarmers activeer je met één klik op de knop en je handen worden binnen 15 seconden verwarmt!

Handwarmers hebruikbaar

[su_button url=”https://relaxxed.nl/shop/product/pocketsize-hand-warmers-vierkant-double-pack/” target=”blank” style=”flat” background=”#1A76B7″ color=”#ffffff” size=”7″ center=”yes” radius=”10″ icon=”icon: shopping-cart” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″ desc=”Double pack handwarmers” title=”pocket warmers”]Nu voor maar €8,99[/su_button]

4. Stimuleer de doorbloeding

Door je handen goed tegen elkaar te wrijven, stimuleer je de doorbloeding, waardoor de bloedvaten minder samentrekken. Ook een massage met warme olie kan helpen. Zijn je handen al blauw van de kou? Dan helpt het wrijven of het masseren om de bloedvaten sneller open te krijgen. Houd je handen niet onder warm water: als het opwarmen te snel gaat, kan dit pijnlijk zijn.

5. Blijf in beweging

Voldoende lichaamsbeweging verbetert de bloedcirculatie en doorbloeding. Ook het bewegen van je handen door normale bezigheden te blijven doen, zorgt voor verbetering. Sta je in de kou bij de bushalte? Blijf dan niet op je plek staan, maar ga rondjes lopen. Het ziet er misschien wat gek uit, maar je lichaam heeft er ontzettend baat bij.

6. Gebruik de handwarmers van Relaxxed

Voelen niet alleen je handen koud aan, maar bijvoorbeeld ook je nek, armen of benen? Dan is de handwarmer die je aan je hand kunt bevestigen een goede uitkomst! Zo verwarm je eenvoudig de binnenkant en buitenkant van je hand. Bovendien kun je met deze warmte pads je gehele lichaam masseren en verwarmen. Laat die winter maar komen! (Tip: een leuk cadeau voor onder de kerstboom!)

Handwarmer[su_button url=”https://relaxxed.nl/shop/product/handwarmer/” target=”blank” style=”flat” background=”#1A76B7″ color=”#ffffff” size=”7″ center=”yes” radius=”10″ icon=”icon: shopping-cart” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″ desc=”Herbruikbare handwarmer” title=”handwarmer”]Nu voor maar €13,99[/su_button]

Wat is jouw gouden tip tegen koude handen?

Heb je zelf nog een gouden tip voor het warmhouden van je handen? Deel deze dan met ons in de reacties hieronder!