Iedereen kan op een gegeven moment in het leven last krijgen van reuma. Het is een vooroordeel van mensen om te denken dat alleen oudere mensen reuma krijgen. Zelfs als kind kun je al reuma hebben! Op het moment hebben 2 miljoen mensen in Nederland last van reuma. Je kunt helaas niet genezen van reuma, maar wel zijn de klachten te verlichten. De beste tips hiervoor hebben wij voor je verzameld in deze blog!

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die beweging lastiger kunnen maken. Het is aangetoond dat mensen met reuma meer last hebben in de winter dan in de zomer. De zomerwarmte zorgt namelijk voor een betere doorbloeding wat pijn verlicht.

Bij kou kunnen gewrichten, pezen en spieren meer gaan irriteren. Ook is het bewezen dat mensen met reuma meer last hebben van klachten bij een hoge luchtvochtigheid. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waarom dat zo is.

De oorzaak van reuma

Er is niet één aanwijsbare oorzaak voor reuma. Wanneer je een onstabiel of verstoring binnen je immuunsysteem hebt, heb je meer kans op reuma. Ook erfelijke aanleg speelt een rol bij het krijgen van reuma.

De meest voorkomende reden is echter overbelasting van het lichaam. Vooral in de huidige stressige maatschappij is dit een veelvoorkomend probleem. Mensen rusten niet genoeg en zijn te druk, waardoor de kans op reuma toeneemt.

Welke soorten reuma zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten reuma. Namelijk ontstekingsreuma, artrose en weke delen reuma.

Ontstekingsreuma is een aandoening waarbij ontstekingsreacties in het lichaam gewrichten beschadigen. Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten aangetast, en dit is de meest voorkomende soort reuma in Nederland. Maar liefst 1,1 miljoen mensen hebben last van artrose.

Bij wekedelenreuma is er een aandoening aan de spieren, banden, pezen en/of het kapsel om de gewrichten.

Wat te doen tegen reuma?

Reuma is niet helemaal te genezen, maar wel zijn er verschillende manieren om de reuma-klachten te verminderen. Wij hebben de 5 beste tips om reumatische klachten te verlichten hieronder op een rijtje gezet.

1. Blijf in beweging bij reuma

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is juist heel goed om in beweging te blijven als je reuma hebt. Hiermee wordt namelijk voorkomen dat de gewrichten, spieren en pezen nog stijver worden.

Ontspanning sporten zijn heel geschikt bij reuma, zoals bijvoorbeeld yoga. Ook oefeningen bij het opstaan kunnen goed helpen. Het is wel belangrijk om hierbij altijd goed naar het lichaam te luisteren, en niet te ver te gaan.

2. Neem voldoende rust bij reuma

Rust wordt helaas altijd onderschat, maar vooral wanneer je reuma hebt is rust juist erg belangrijk. Vooral de nachtrust is belangrijk, omdat je spieren en gewrichten hier optimaal tot ontspanning komen.

Er wordt aangeraden om minstens acht uur per nacht te slapen als je reuma hebt. Zorg ervoor dat je een comfortabele houding kunt aannemen in bed. Leg desnoods een kussen onder het pijnlijke gewricht voor een betere nachtrust.

3. Vermijd stress bij reuma

Stress kan een mogelijke oorzaak zijn voor reuma, maar het kan het ook verergeren. Zorg ervoor dat stress zoveel mogelijk vermeden wordt. Ook is het aan te raden om wijde kleren aan te trekken, of in elk geval kleding die niet knelt. Let goed op je lichaamshouding om verergering te voorkomen, en stop met roken.

4. Praat over reuma

Het helpt echt om met een arts of reumatoloog over pijn te praten. Ook kan het opluchten om vrienden en familie de waarheid te vertellen, ook als dit zwaar valt. Dit geeft meer ruimte in je hoofd en voorkomt lastige situaties.

warmtepads5. Gebruik warmtepads tegen reuma

Als een gewricht niet is ontstoken kan het heel goed helpen om een warmtepad te gebruiken. Als het gewricht warm en rood is, is het aan te raden om met een warmtepad juist te verkoelen, nadat je deze in de diepvries hebt gelegd. Warmte pads kunnen helpen tegen klachten als pijn en stijfheid, en bovendien een ontsteking doen verminderen.

Verschillende warmtepads zijn hier geschikt voor. Neem eens een kijkje in onze warmtepad-collectie voor specifieke warmtepads die jou kunnen helpen!